جزیره‌ قشم نخستین ژئوپارک خاورمیانه

[vc_row height=”small” color_scheme=”alternate” columns=”2″ content_placement=”middle”][vc_column width=”1/2″][us_post_title tag=”h1″ css=”%7B%22default%22%3A%7B%22font-size%22%3A%221.8rem%22%2C%22margin-bottom%22%3A0%7D%7D” inline=”1″ migration_add_content=”1″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][us_breadcrumbs show_current=”1″ align=”right” separator_icon=”material|chevron_left” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22font-size%22%3A%220.9rem%22%7D%7D”][/vc_column][/vc_row][vc_row columns=”1″][vc_column][vc_tta_tour layout=”trendy” title_transform=”uppercase”][vc_tta_section title=”تب 1″ el_id=”tab1″][us_separator size=”large” show_line=”1″ icon=”fas|chevron-down”][vc_column_text]

جزیره‌ قشم نخستین ژئوپارک خاورمیانه

جزیره‌ قشم، یکی از جزایر استان هرمزگان که در تنگه‌ی هرمز قرار دارد، بزرگ‌ترین جزیره‌ی ایران و خلیج فارس یکی از مقاصد برتر توریستی در ایران می باشد.نام جزیره‌ قشم در دوران ساسانیان “ابرکاوان” بوده است. این جزیره در ابتدای دوران اسلامی بسیار آباد و در همه جای جزیره کشتزارها، درختان خرما و باغات بود. ابرکاوان به عنوان مرکزی فعال در دریانوردی شناخته می‌شد.

جاذبه‌های گردشگری

قشم جاذبه‌های طبیعی و منحصر به فردی دارد. جاذبه‌های تاریخی و طبیعی علاوه بر فرهنگ مردم بومی جزیره سبب شده که تعداد زیادی از گردشگران قشم را مقصد خود برای سفر در فصول سرد انتخاب کنند.

ژئوپارک قشم

قشم اولین ژئوپارک ثبت شده در خاورمیانه می باشد که درکنار گونه‌های کمیاب و در خطر انقراض جانوران و گیاهان، پدیده‌های نادر زمین شناسی را نیز درخود گنجانده است. ژئوپارک یا پردیس زمین شناسی به منطقه ای گفته می‌شود که در آن میراث زمین شناختی آن ناحیه با مدیریتی دقیق و دائمی حفظ و نگهداری می‌شود. ژئو پارک دارای چندین پدیده‌ی بارز زمین شناسی است.از گنج های ویژه این ژئوپارک مجسمه‌های طبیعی و نقش برجسته‌ها ، سطوح تخت و صفه‌های فراوان، ستون‌های به وجود آمده از فرسایش و تندیس‌های شگفت انگیز را می‌توان برشمرد. ژئوپارک قشم متشکل از ۲۵ ژئو سایت می باشد: بام قشم، غار خُربَس، تنگه‌ی چاه کوه، دره‌ی تندیس‌ها، دره‌ی ستارگان، کاسه سلخ، دره شور، دولاب، کوه نمکدان، کورکورا کوه، جزایر ناز، جنگل حرا، کریان، ساحل کرق، موزه‌ی ژئوپارک، دره قاضی، چاکویر، بصیرا، باسعیدو، خلیج دیرستان، صخره‌ی خرچنگ‌ها، روستای لافت، تالاب پرندگان دو کوهک، …

جزیره قشم - آداب و رسوم - فرهنگ
جزیره قشم – فرهنگ مردم قشم
نمکدان

سایت نمکدان  با انواع سنگ‌های دگرگونی، رسوبی و آذرین در جنوب غربی جزیره‌ است. گنبد مخروطی این منطقه با ارتفاع ۳۷۹ متر، به دلیل پدیده‌ی دیا پیریسم (دیاپیر نوعی توده‌ی نفوذی زمین شناختی است که در آن مواد دارای قابلیت تحرک و تغییر شکل سنگ پوشاننده روی خود را شکافته اند. اصطلاح دیاپیر برای پدیده‌های آذرین و غیرآذرین مانند گنبدهای نمکی و گلی استفاده می‌شود.) به وجود آمده است.

غار نمکی این منطقه به عنوان طولانی‌ترین غار نمکی جهان شناخته می‌شود.

جزیره قشم غارنمکی قشم
جزیره قشم غارنمکی قشم نمکدان
دره‌ی ستارگان

دره‌ی ستارگان نزدیک روستای برکه خلف (در ۵ کیلومتری جنوب جزیره) واقع شده است.

افسانه‌های زیادی درباره دره‌ی ستارگان وجود داشته است. برخی از بومیان جزیره می گویند که این دره از بارش شهاب سنگ ها به وجود آمده و برخی دیگر معتقدند در روزگاران گذشته ستاره‌های آسمان در این منطقه افتاده اند و باعث ایجاد چنین اشکالی در سنگ‌ها شده اند. اهالی دیگر  تفکر جالبتری دارند و آن‌جا را دره‌ی ارواح می‌نامند، زیرا هنگام وزش باد در بین صخره‌ها، صدایی وهم انگیز پخش می شود که شبیه صدای زمزمه‌ی ارواح است.

جزیره قشم دره ستارگان قشم
جزیره قشم – دره ستارگان قشم

در حقیقت دره‌ی ستارگان یکی از منحصربفردترین جاذبه‌های طبیعی در کل کشور است که در اثر فرسایش آب‌های سطحی، بارش‌های رگباری و طوفان‌های شدید با گذشت سال های زیادی پدید آمده است. گفته می شود عمر این دره نزدیک دو میلیون سال می‌باشد.

بام قشم

بام قشم در بخش مرکزی جزیره و  با ارتفاع معادل ۱۲۰ متر قرار دارد. از اینجا دید به دشت پهناور و ساحل شمالی و جنوبی و جنگل حرا امکان پذیر است.

جزیره قشم - بام قشم
جزیره قشم – بام قشم
تنگه‌ی چاهکوه

دره یا تنگه‌ی چاهکوه در ۷۰ کیلومتری مرکز شهر قشم و در نزدیکی روستای چاهوی شرقی واقع شده است. این دره با عمقی برابر ۱۰۰ متر در اصل از چهار طرف تنگه دارد. طبیعتاً آب در یک جزیره از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بومی‌های این منطقه در زمان قدیم به منظور هدر نرفتن آب باران در کف دره چند چاه با عمر بیش از ۴۰۰ سال حفر کرده بودند و شاید دلیل نام‌گذاری این دره به نام چاهکوه این باشد.

جزیره قشم - تنگه چاهکوه قشم
جزیره قشم – تنگه چاهکوه قشم
کاسه سلخ

کاسه سلخ منطقه ای با طول ۷ کیلومتر در ساحل جنوبی است. در اینجاهزاران تپه‌ی بزرگ و کوچک و مخروطی شکل که در طی سالیان درازی از زمین جوشیده و در همان حالت سفت شده و وجود چشمه‌ی گوگرد ، شکل گرفته اند.

جزیره قشم - کاسه سلخ قشم
جزیره قشم – کاسه سلخ قشم
جنگل حرا

در تنگه ی خوران بین جزیره ی قشم و بخشی از استان هرمزگان، در حدود ۲۰۰ کیلومتر مربع، جنگل هایی پدید آمده که به هنگام مد درختان سر از آب بیرون می آورند. حرا نام گیاهی شگفت انگیز با برگ های بیضی شکل است که در عمق آب های شور ریشه دارد. جنگل حرا یا جنگل مانگرو، زیستگاهی مطلوب برای پرندگان مهاجر محسوب می شود.

جزیره قشم - جنگل حرا قشم
جزیره قشم – جنگل حرا قشم
جزایر ناز

جزایر  غیر مسکونی ناز با مساحت تقریبی ۳ هکتار در حوالی سواحل شرقی جزیره‌ی قشم واقع شده است. اطراف این جزایر را دیوارهای صخره ای ۱۰ تا ۵ متری دربرگرفته است. در جزایر ناز هیچ ساحل شنی وجود ندارد. برای دیدن جنگل حرا باید از طریق راه آبی اقدام کرد چرا که هیج راهی از خشکی به درون این جنگل وجود ندارد.

جزیره قشم - جزایر ناز قشم
جزیره قشم – جزایر ناز قشم
روستای باسعیدو

روستای باسعیدو (سینکو) که یکی از روستاهای توابع شهاب شهرستان قشم و البته آخرین نقطه در جزیره‌ی قشم قرار دارد، در یک منطقه‌ی ساحلی با آب و هوای گرم و خشک واقع شده است. وجود حیات وحش، پوشش گیاهی مناسب و پرندگانی نظیر حواصیل و مرغ دریایی از ویژگی‌های این روستا و اطراف آن می باشد. روستای باسعیدو زمانی مقر انگلیسی‌ها بوده و بناهایی از دوران انگلیسی‌ها به جا مانده که مهمان‌سرا، گورستان و کلیسا از مهم‌ترین آن‌هاست.

جزیره قشم - روستای باسعیدو
جزیره قشم – روستای باسعیدو
روستای لافت

لافت در شمال غربی جزیره‌ی قشم قرار دارد. این روستا در قدیم مدت زیادی به عنوان مرکز جزیره‌ی قشم بوده و حتی مدتی نام کل این جزیره، لافت بوده است. روستای لافت با درختان سبز گرمسیری و نخلستان‌های بلند، همراه با دید دریا و جنگل حرا، بسیار دلربایی می کند. منحصربفردترین ویژگی معماری در لافت، وجود بادگیرهای فراوان است.

جزیره قشم - روستای لافت قشم
جزیره قشم – روستای لافت قشم
پارک کروکودیل قشم

بزرگ‌ترین و اولین پارک کروکودیل خاورمیانه در ۷ کیلومتری اتوبان قشم – درگهان در جزیره‌ی قشم قرار دارد. در این پارک بیش از ۱۰۰ کروکودیل از نوزاد تا بزرگ‌ترین کروکودیل ایران زیست می‌کنند. علاوه بر کروکودیل‌ها حیوانات دیگری مانند میمون و سوسمار در این پارک زندگی می‌کنند.

جزیره قشم - پارک کروکودیل قشم
جزیره قشم – پارک کروکودیل قشم
قلعه‌ی پرتغالی‌ها

دژ پرتغالی‌ها در سال ۱۵۰۷ به دست دریانوردی پرتغالی در شمال جزیره ساخته شد. پرتغالی‌ها می خواستند با ساخت دژهای زیادی در جزایر جنوب ایران، تسلط کامل بر این نقطه را به دست آورند. در طول۱۱۰ سال دژهای مستحکمی در هرمز، قشم و لارک به دست آن‌ها برپاشد.

جزیره قشم - قلعه پرتغالی ها قشم
جزیره قشم – قلعه پرتغالی ها قشم

دژ پرتغالی‌ها در قشم با ۲ هزار متر مربع مساحت از سنگ‌های آهکی و گچی و با کاربردی تدارکاتی ساخته شده است. این دژ بیشتر برای ارتباط با قلعه‌ی هرمز و خدمات رسانی به آن‌جا بوده است. نکته بسیارجالب درمورد دژ پرتغالی‌ها وجود راه زیرزمینی متصل به شهر قشم بوده است.

چشمه‌ها

چشمه کارگاه، چشمه گوری، و چشمه‌های دامنه‌ی کوه نمکدان از مهم‌ترین چشمه‌های جزیره‌ی قشم هستند که اکثراً شور و پراکنده هستند.

بهترین زمان سفر به جزیره‌ی قشم

آب و هوای قشم گرم و مرطوب و میانگین دما در این جزیره در حدود ۲۶ درجه‌ی سانتی گراد است. گرم‌ترین روزها در این جزیره، دهم تیرماه تا دهم شهریورماه و خنک‌ترین آن‌ها دی ماه و بهمن ماه است. سفر به قشم به دو شکل دریایی و هوایی انجام می شود. قشم یک فرودگاه بین المللی دارد که این فرودگاه قطب فعالیت شرکت هواپیمایی قشم می باشد.

بهترین زمان برای سفر به این جزیره زمستان با تجربه‌ی آب و هوای لطیف و متوسط ۲۴ درجه‌ی سانتی گراد است.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”تب 2″ el_id=”tab2″][us_separator show_line=”1″ thick=”2″ style=”dotted”][us_separator show_line=”1″ thick=”2″ style=”dotted”][vc_column_text]

متن مرتبط فعلا آماده نیست.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tour][/vc_column][/vc_row]